Verschillen in neuropsychologische karakteristieken van ‘mild cognitive impairment’ bij patiënten met lewy-body-dementie/ziekte van Parkinson en andere neurodegeneratieve ziekten

De uiting van het cognitief functioneren van patiënten met milde cognitieve dysfunctie (MCI) met lewy-body-dementie (LBD) of de ziekte van Parkinson (PD) en patiënten met MCI met andere oorzaak is mogelijk verschillend. De neuropsychologische karakteristieken van de MCI geassocieerd met verschillende neurologische aandoeningen is echter niet in detail uitgezocht. Het doel van de studie van Garcia Basalo et al. was het vaststellen van de neuropsychologische verschillen tussen MCI samenhangend met LBD/PD of een andere neurodegeneratieve aandoening.
Tussen januari 2008 en januari 2009 werden 108 patiënten geïncludeerd met een diagnose MCI, waarvan 46 patiënten met MCI-LBD/PD en 62 patiënten met MCI met een andere oorzaak. Alle patiënten werden onderworpen aan tal van neuropsychologische tests, zoals ‘Rey Auditory Verbal Learning test’ (RAVLT), ‘Digit Symbol’, ‘Digit Span’, ‘Trail Making test A-B’ (TMA-TMB, ‘Controlled Oral Word Association’ (FAS), ‘Wisconsin Card Sorting test’ (WCST), ‘Semantic Fluency (animals)’ en ‘Block Design and Similarities Subtest’ (WAIS). Bovendien ondergingen alle patiënten, behalve degenen met parenchymale laesies, een MRI-scan.

Resultaten

De leeftijd, het geslacht en de onderwijsduur van de geincludeerde patiënten verschilde niet tussen beide groepen. Multivariate analyse toonde een achteruitgang in uitvoerende functies (WCST: p=0,01; TMB: p<0,001) en semantic fluency p in de groep mci-patiënten met lbd pd vergelijking andere neurodegeneratieve aandoeningen zie tabel 1 bij tests werden geen significante verschillen gevonden.

Tabel 1.

MCI LBD/PD MCI andere oorzaak p-waarde
TMB 185 +/- 103 93,6 +/- 4,8 <0,001
Semantic Fluency 12,6 +/- 4,4 14,6 +/- 4,9/td> 0,02
WCST 38 (82%) 34 (56%) 0,01

 

 


Conclusie

Uit de studie van Garcia Basalo et al. blijkt dat bij patiënten met MCI geassocieerd met LBD/PD de uitvoerende functies en de ‘semantic fluency’ meer gestoord zijn dan bij patiënten met MCI van een andere oorzaak. Van de uitvoerende functies was de mentale flexibiliteit het meest gestoord. Deze neuropsychologische assessment kan behulpzaam zijn bij het differentiëren tussen MCI bij LBD/PD en MCI bij andere neurodegeneratieve aandoeningen.

Referentie

Garcia Basalo MJ, Bauso D, Tartari JP, et al. Neuropsychological differences in mild cognitive impairment (MCI) with symptoms of Lewy Body disease (LBD)/Parkinson disease (PD) and other MCI causes. 16th MDS Congress 2012. Dublin, Ireland. Abstract 209.

Spreker Maria Garcia-Basalo

 garcia

Maria Garcia-Basalo, MD, PhD,
Hospital Italiano de Buenos Aires de Argentina


Zie: Keyslide

Naar boven