preheader
header

Welkom in Lyon op het ECTRIMS 2012

Beste collega's en vrienden,

Het ‘European Committee for Research and Treatment in Multiple Sclerosis’ (ECTRIMS) en het lokale organiserende comite zijn verheugd u te mogen verwelkomen op het 28e Congres van de ECTRIMS die van 10 tot en met 13 oktober 2012 in Lyon, Frankrijk, wordt gehouden.

Lyon en multiple sclerose (MS) hebben een geschiedenis, waarvan men zou kunnen zeggen dat deze teruggaat tot zover als 1894 toen Eugène Devis de eerste beschrijving van acute neuromyelitis optica gaf. Deze ziekte is echter recentelijk nosologisch gescheiden van MS door de Mayo Clinic bevindingen.
In 1987, precies 25 jaar geleden, bereikte Lyon een andere mijlpaal. Het jaarlijkse ECTRIMS congres werd toen al in Lyon georganiseerd: met slechts 180 deelnemers, maar al veel gepassioneerde en boeiende debatten.
In de jaren 1990 volgde de eerste Europese gecoördineerde actie gewijd aan MS, onder leiding van Otto Hommes en met de hulp van Ian McDonald en Luigi Amaducci. Lyon kreeg de leiding over de ontwikkeling van de ‘European Database for Multiple Sclerosis’ (EDMUS) - een project speciaal voor de beschrijving van MS in het kader van permanent overleg tussen Europese deskundigen. EDMUS is inmiddels bij versie 4.1.1. Het is verdeeld over 285 centra in meer dan 40 landen. Het wordt steeds vaker gebruikt als een elektronisch medisch dossier voor de follow-up van patiënten met MS en heeft bijgedragen aan een aanzienlijke vooruitgang bij de epidemiologie van MS. Door EDMUS is de OFSEP (Observatoire Français de la Sclerose en Plaques) opgezet, een bijeenkomst van meer dan 30.000 ‘PwMS’ in Frankrijk.

Gezien deze achtergrond van langdurige toewijding aan MS-zorg en onderzoek, is Lyon er trots op het 28e ECTRIMS congres te mogen organiseren. U kunt er zeker van zijn dat er alles aan is gedaan om een lijst met onderwerpen te selecteren en een panel van sprekers samen te stellen, die zullen zorgen voor een productieve en boeiende bijeenkomst.

C. Confavreux                                       M. Clanet                                      X. Montalban
Voorzitter ECTRIMS 2012                    ECTRIMS President                        ECTRIMS Secretaresse

Vanessa Vernimmen

Vanessa

Medical writer

Naar boven